Dobrodelni torek – Giving Tuesday, dan za dobrodelnost po vsem svetu.

GT-logo

#GivingTuesday so prvič organizirali v ZDA leta 2012, v zadnjih letih je akcija prerasla v svetovni dan dobrodelnosti, v katerem sodelujejo številne države in globalne organizacije, kot so United Nations Development Programme, TechSoup Global. V vsaki sodelujoči državi ima #GivingTuesday svojega nacionalnega koordinatorja – v Sloveniji je to Sklad 05.

Nastala je kot odgovor na decembrsko nakupovalno mrzlico, ki jo v potrošniškem svetu zaznamujejo veseli december in globalni nakupovalni dnevi, kot so črni petek (Black Friday) ali kiber ponedeljek (Cyber Monday). Prav na enak način, kot so se trgovske verige povezale v promociji praznikov nakupovanja, pobuda Dobrodelni torek (Giving Tuesday) povezuje verige darovanja. Letos je dobrodelni torek 28. novembra 2017.

Globalna pobuda #Giving Tuesday v številkah:

  • 40.000+ partnerjev v 71 državah – med njimi so majhna podjetja, nevladne organizacije, vladne agencije in velike korporacije
  • Od nastanka pobude v letu 2012 so se donacije prek interneta, povezane s Dobrodelnim torkom, povečale za 470 %
  • 1,3 milijona omemb v družabnih omrežjih
  • 114 milijard globalnih odzivov
  • #GivingTuesday Twitter označevalec se je po poročanju uglednega časnika Washington Post uvrstil med 10 najvplivnejših na svetu, ki spreminjajo naš pogled na socialne izzive.